איטום וזיפות גגות – איך זה עובד?

אומרים שגשמים זו ברכה, ואין לנו כל כוונה להתווכח עם זה. אבל עבור ישראלים רבים, הסובלים מהיעדר איטום ראוי בגגות ביתם, טיפות הגשם מהוות מתכון לאסון. אז כדי שבפעם הבאה שיפתחו ארובות השמיים לא תמצאו את עצמכם מייבשים שלוליות בסלון, התכנסנו כאן היום בכדי לדבר על איטום וזיפות גגות. 

מתי צריך להתחיל לחשוב על איטום וזיפות גגות?

אנשים שהרגישו את נחת זרועו של הגג הדולף יעידו שלמרבה האירוניה, הדבר קורה לרוב בחודשי החורף. אתם מביטים לגג, מגלים סדק קטן, או שינוי צבע, קילוף טיח או מראה לח ורטוב, ותוהים האם זה היה שם תמיד. כנראה שהתשובה היא לא, וכנראה שאם לא תזמינו איש מקצוע בזמן הקרוב, תאלצו להתחיל לצפות בטלוויזיה עם מטרייה ביד. אז היו ערניים לשינויים מהסוג שהוזכרו – אלו הם תמרורי האזהרה הראשונים שלכם להימצאות נזילה פנימית בגג. 

איטום סדקים - זיפות גגות

חומרים נפוצים לאיטום וזיפות גגות

אם חשבתם שהבחירה בחומר האיטום קלה היא, טעות בידיכם. בישראל מופצים חומרי איטומים רבים, אשר יצרניהם יטענו לנצח שהחומר שלהם הוא החזק, האמין והמתאים ביותר לסוג הגג שלכם. האמת? הבחירה תלויה במספר פרמטרים עליהם נעבור מיד, אך בגדול, זכרו שהכלל לפיו 'על הזול משלמים ביוקר' תופס כאן, ובגדול. בנוסף, דעו שחומרים מאותה "משפחת חומרים" יעניקו אחיזה טובה יותר מחומרים ממשפחות שונות. זאת ועוד, חומרי האיטום יאחזו בצורה מיטבית לגג עצמו ובצורה לוקה בחסר לחומרי אטימה ישנים. מרגישים חכמים יותר? מצוין, אז בואו נעבור על החומרים הנפוצים.

זיפות גגות

יריעות ביטומניות נחשבות לנפוצות במיוחד לאיטום גגות חדשים, אך יעילותן נפגעות באחיזת גגות בעלי מבנה אקרילי ישן, כמו גם מגע עם חומרים צימנטים הידראוליים, בשל היותם לא-סופגים. זיפות באמצעות זפת חמה, מאידך, מתאים גם לגגות חדשים וגם לישנים, אך לא לתשתיות אחרות. קחו בחשבון שזיפות שכזה יחזיק מעמד זמן מופחת לעומת יריעות ביטומניות, אם כי הדבר מתבטא במחירו הזול.

זיפות גגות

חומרי איטום אקריליים ופולימריים היו נפוצים במיוחד עד לתחילת העשור, אך כוחם ירד במעט עם הופעתם של החומרים הפוליאוריטנים המשחתיים (מלשון המילה "משחה"), המגיעים עם בסיס מים או מדללים, ויתרונם הגדול על פני החומרים הראשונים טמון בעמידותם בפני מים עומדים. גגות בעלי רטיבות מתמדת או מתמשכת, אפוא, ישמחו לקבל מכם את החומרים הפוליאוריטנים. נוסיף שהסוג הראשון מתאים בצורה מושלמת לתשתיות בטון ואילו הסוג החדש מתאים כמעט לכל מצב – בטון, יריעות ביטומניות, זיפות חדש או ישן ואף גגות בהם נעשה שימוש בחומרי האיטום האקריליים והפולימריים.

חומר נפוץ נוסף לאיטום הוא יריעות פי.וי.סי (או טי.פי.או או אי.פי.די.אם), אשר יתרונם טמון באורך החיים שלהם – עד 20 שנה (הרבה יותר מהחומרים שהוזכרו לעיל). הן מונחות על הגג ללא הדבקה או ריתוך, וחסרונן טמון בכך שאינן צמודות לגג, וכך עלול להיווצר כשל כללי של המערכת באמצעות חדירת מים במקום נסתר. 

איטום וזיפות גגות – נקודות נוספות

ראשית, יש לדרוש ביצוע "בדיקת הצפה" בסיום עבודת האיטום. זוהי בדיקה קצרה ופשוטה שתבטיח את איכות העבודה שנעשתה ואת הצלחת האיטום. שנית, נזכיר שוב – מומלץ לא לערבב בין משפחות חומרים שונות. זכרו שהאלמנט המשפיע ביותר על החומר המומלץ לבחירה הוא הגג שלכם, ממה הוא עשוי ואם וכיצד הוא נאטם בעבר. שלישית, שוב נדגיש – איטום זולים נובעים, לרוב, מחומרים זולים וסופם להישחק בחלוף זמן קצר. השקיעו מעט יותר והעניקו לעצמכם ראש שקט לשנים ארוכות. בהצלחה!