מהו עובש?
עובש הוא שם כללי למשפחה של פטריות הגדלות בתנאי לחות ורטיבות.
ידועים לנו על 100 סוגים הנפוצים בתוך הבתים בהם אנו מתגוררים, מתוך אותם 100 סוגי עובש, כעשרה סוגים ידועים ככאלה המוגדרים מסוכנים לבריאות האדם.
העובש גדל בתנאי לחות והוא עמיד לטווח רחב של טמפרטורות, בעצם בכל מקום בו יש לחות וחמצן.
העובש ניזון מחומרים אורגניים הנמצאים בסביבתו כגון תאית, טפטים, עץ, עמילן, דבק וכו'.
בישראל קיימת בשנים האחרונות עליה במקרי תופעת פטריית העובש בבתים.
כיצד נוצר העובש?
העובש גדל בתנאי לחות ורטיבות ולכן במקרים רבים הבעיה מתחילה בליקויי בנייה או בליקויים שהתפתחו עם הזמן כגון סדקים בקירות חיצוניים, איטום לקוי של גגות, משקופים וחלונות וכו'.
בנוסף, גם הפעילות שלנו בתוך הבית יכולה ליצור לחות – מקלחות, תליית כביסה בבית, ייבוש מגבות, צמחי בית הפולטים גם הם מים, מייבש כביסה ועוד..
נבגי העובש הנישאים באוויר ובאבק, מנצלים את הסביבה הלחה, נובטים ומפתחים רשת של קורים לבנים אפורים ההופכת עם ההבשלה לשחורה. כאשר קיימת מושבה גדולה של פטריות עובש, אנו נראה לרוב כתמים שחורים על הקיר, במקלחת, בין החרסינות, בחיבורי צנרת, בארונות, וכו'.
כיצד נזהה עובש?
את העובש נזהה ברגע שנראה את אותם הכתמים השחורים אלא אם קיים עובש אך אנו לא רואים אותו מכיוון שהוא מוסתר מאחורי או בתוך רהיטים, מאחורי צבע או טפט, מאחורי לכלוך או פשוט במקום נסתר. במצב כזה, מה שיכול להתריע בפנינו על העובש הוא חוש הריח – לעובש יש ריח טחוב, ריח של רטיבות עומדת וברגע שזיהינו ריח כזה, סביר להניח שעובש מסתתר באזור.
מתוך כתבה במעריב:
לפני מספר חודשים התלוננו עובדים במרפאה על ריח לא נעים שנדף מקירות המבנה. בדיקה העלתה כי קירות רבים בבניין סובלים מרטיבות ממושכת. הריח החזק הדליק נורה אדומה, ומנהלי המרפאה החליטו לא להסתפק בצבעים ובטייחים, והזמינו בדיקה לאיתור מזהמים מיקרוביולוגיים.
תוצאות הבדיקה הדהימו את ההנהלה. כמויות גדולות של עובשים מסוכנים התגלו במבנה וביניהם אספרגילוס (Aspergillus), שיש לו פוטנציאל מסרטן, ועובשים אחרים הידועים כגורמי זיהום ריאתי אצל חולים שמערכת החיסון שלהם מדוכאת או פגועה.
היו עירניים לסביבתכם הקבועה- הבית והעבודה, בדקו ליקויים והקפידו לדווח ולטפל בהקדם.
הסכנות שבעובש
נשימה של העובש עשויה לפגוע בבני האדם ובמיוחד באוכלוסיות רגישות כמו תינוקות, קשישים, אנשים הסובלים ממחלות בדרכי הנשימה ואנשים עם ממערכת חיסונית חלשה.
העובש עשוי לגרום לאלרגיות, לבעיות בדרכי הנשימה, לדלקת ריאות, טרשת נפוצה, בעיות עצביות ובמקרים חמורים אף למוות.
בנוסף, נציין את הפגיעה האסתטית שהעובש יוצר, במיוחד אם התפתח לכתמים על הקיר.
כיצד למנוע היווצרות של עובש
אוורור –חשוב לאוורר את הבית ובמיוחד את אותם אזורים רגישים מלאי לחות.
מייבש הכביסה – חשוב שצינור הפליטה של המייבש יפנה אל מחוץ לבית ולא לתוך הבית.
כביסה – רצוי לתלות כביסה במתלה חיצוני ולא בתוך הבית.
רהיטים גדולים –מומלץ לא להצמיד פריטי ריהוט גדולים לקירות חיצוניים שכן בחורף הקיר החיצוני קר ואילו האוויר בתוך הבית חם. ריהוט הצמוד לקיר יכול למנוע תחלופה טובה של אוויר והבדלי הטמפרטורות עשויים לגרום לעיבוי וללחות באזורים הקרובים לקיר.
איטום חיצוני לקיר ולגג – חשוב לטפל בבעיות איטום בקירות חיצוניים או בגגות, על מנת למנוע חדירה של מים. – לחצו כאן לפרטים על איטום קירות חיצוניים ולכל סוגי איטום הגגות
[supsystic-gallery id=2 position=center]